Köy Domates Fidesi Yetiştiriciliği

19-02-2023 14:56
Köy Domates Fidesi Yetiştiriciliği

Verimli Köy Domates Fidesi Yetiştiriciliğinde Önemli Hususlar

Köy domatesleri, ağırlığı 250 ile 400 gram arasında değişen, sulu, tat ve aroması yüksek, bazı yörelerde biraz yuvarlak bazı yörelerde ise az dilimli domateslerdir. Köy domatesleri, tüm domatesler arasında en güzel tada sahip olması ve en güzel kokulu olmasıyla ünlüdür. Bir alanda oturak tipi domatesler genellikle sırıklara ihtiyaç duyulmadan yerde yetiştirilmektedir. Yurdun yaylalarında ve iç kesimlerinde ilkbahar ekim döneminde mayıs ayında dikilir. Köy domatesini diğer çeşitlerden ayıran diğer özellikler ise şunlardır:Domates, başarılı olabilmesi için sıcaktan sıcağa değişen koşullarda yetiştirilmesi gereken domates bitkisinin ürettiği meyvedir. Gerçekten soğuk havanın bunda en ufak bir etkisi yok gibi. Özellikle iklim koşullarının iyi olması başta olmak üzere birçok faktörden dolayı önemli bir miktarı ülkemizde üretilmekte ve bunun birçok nedeninden biri de budur. Kaynaklara ve işgücüne erişilebilirlik gibi başka faktörler de söz konusudur. Domates dünyanın birçok yerinde verimli bir şekilde yetiştirilebilir, ancak Akdeniz ve Ege bölgelerindeki atmosfer domateslerin yetiştirilmesine özellikle elverişlidir.


                         GÜNEYKÖY F1 

 

 

 

Tek sıra halinde dikim, önemli bir husus olarak çok fazla ağırlık verilir. Onu dikmek için en iyi zaman, toprağın bir önceki kıştan ısınmak için biraz zaman bulduğu Nisan veya Mayıs aylarıdır. Hem sıra arası hem de bitki mesafesi yer çeşidi için 40 ila 60 cm, karık çeşidi için sıra aralığı 120 ila 160 cm arasında olmalıdır. Sıra arası 30-40 cm, sırık çeşidi olan sıralarda 60-70 cm arası olmalıdır. Sıralarda 30 ile 40 cm arasında olmalıdır.

1.Potasyum nitrat olarak bilinen gübre, kalsiyum nitrat karışımı, magnezyum nitrat gübresi ile birlikte amonyum nitrat azot içeren gübreler, yüksek verimlilik için önemlidir


       PEMBEKÖY F1

 

 

1.Yetiştirilen Toplam Domates Miktarını Artırmak İçin Yapılabilecek Pek Çok Şeyden Bazıları Nelerdir?

Domatesler ceviz büyüklüğüne gelmeden önce, bitki gerekli olan her türlü hidrasyonu alacaktır. Gelişimini kolaylaştırmak ve sonraki büyüme aşamasına yumuşak bir geçiş sağlamak için, sonraki büyüme aşamasının tamamı boyunca sulama en yüksek öncelik olmalıdır. Çok yağış alan bir bölgede dikim yapılacaksa, hazırlanırken toprağı iki veya üç kez sulamak yeterlidir. Domates mahsulünüzden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, havanın kuru ve serin olduğu bir gün seçmelisiniz. Bu nedenle hasat ettiğiniz domates miktarında önemli bir artış elde edeceksiniz.

 

                  KUZEYKÖY F1


 

 

 

 

 


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.